در اواخر دهه 1960 بود که یکی از اسطوره های صنعت حمل و نقل جاده ای در سوئد متولد شد. در آن دوران کمپانی ولوو با تولید و عرضه کامیون های ولوو سری N گام بزرگی در جهت تثبیت موقعیت خود در بازار جهانی برداشت. موتور ولوو N12 ضمن برخورداری از نوآوری های آن زمان قادر بود تا کلیه نیاز های رانندگان خودرو های سنگین را برآورده سازد. ویژگی هایی که تا به امروز هم چنان یکه تازی می کنند و منشاء الهام و توسعه نمونه های پس از خود بوده اند. سایت ایران ولوو مرجع تخصصی قطعات و لوازم یدکی خودروهای سنگین در این مقاله به بررسی موتور ولوو N12 خواهد پرداخت. لطفا در ادامه با ما همراه باشید.
شرکت خودروسازی ولوو و پیشینه تولید و عرضه موتور ولوو N 12
شرکت خودروسازی ولوو ریشه در کشوری کوچک در منطقه اسکاندیناوی دارد. به گفته مسئولان این کمپانی، شرایط سخت زندگی و وضعیت آب و هوایی منحصر به فرد در سوئد سبب شده است. تا همواره در پی تولید محصولی با دوام، کاربردی، معتبر و قابل اعتماد باشند. مسئله ای که پس از گذشت تقریبا یک قرن از شروع فعالیت صنعت خودروسازی ولوو به وضوح قابل مشاهده است. تولید و عرضه موتور ولوو N12 که موضوع مقاله پیش رو نیز هست از همین استراتژی تبعیت می کند و دوام و کارایی آن در کشور ما امری اثبات شده است.
ترکیب این استراتژی کمپانی ولوو با فناوری تولید قطعات کشور آلمان منجر به تولید خودروهایی شده است. که تقریبا در تمام جاده های جهان می توان رد و نشانی از آن ها پیدا کرد. کمپانی ولوو یکی از بزرگترین برند های تولید کننده کامیون متوسط تا سنگین در جهان به شمار می رود. که در 130 کشور جهان فروخته و سرویس دهی می شوند.
مجموعه ایران ولوو در ایران یکی از پیشگامان تامین قطعات و لوازم یدکی خودرو های سنگین می باشد. که با اتکا بر تجربه حضور فیزیکی در بازار عرضه قطعات، همواره در مسیر استراتژی کمپانی ولوو یعنی کسب رضایت مشتریان و عرضه کالای با کیفیت و با دوام گام برداشته است. ارائه خدمات در خصوص موتور ولوو N12 که یکی از پرطرفدار ترین یدک کش های سنگین در ایران است، تنها بخشی از خدمات ایران ولوو می باشد.
تولد خودروهای سنگین ولوو سری N با موتور ولوو N12
در انتهای دهه 1960 کامیون های سری N به منظور غلبه بر قدرت ناهموار اقتصاد حمل و نقل طراحی شدند تا با برخورداری از وزن کم و در عین حال توان مقابله با شرایط سخت بتوانند مشکل ترین وظایف حمل و نقل جاده ای را به انجام برسانند. در ادامه همین پروژه و در اوایل دهه 1970 موتور ولوو N 12 که به نسبت سایر هم رده های خود بزرگتر بود، ابداء شد و کامیون های ولوو N12 برای بار نخست به بازار اروپا و آمریکای شمالی معرفی شدند.
قدرت بالای موتور ولوو N12 با ظرفیت 12 لیتر و قدرت 330 اسب بخار این امکان را فراهم می کرد که کامیون های سری N در عین سبکی و استحکام بالا، از توان کششی خوبی برخوردار باشند و قدرت چسبندگی آن ها به زمین در بین نمونه های هم رده کم نظیر باشد. مجموع این عوامل منجر به مقبولیت سریع موتور ولوو N 12 و کامیون های سری N گردید.
موتور ولوو N 12 غول خفته کامیون های ولوو سری N
امروزه موتور ولوو N12 که در بازار موجود است، محصول مشترک سوئد و آلمان است که با حجم موتور 12800 و تعداد شش سیلندر قادر به تامین قدرت 440 اسب بخار می باشد. گشتاور موتور ولوو N12 برابر 2200 نیوتن متر بوده و جعبه دنده آن به صورت دستی فرایند انتقال قدرت را انجام می دهد. نوع سوخت این موتور دیزلی و با استاندارد آلایندگی یورو 3 است.
گیربکس متصل به موتور ولوو N12 به صورت 8 تا 12 دنده است و کیفیت بالایی در بین نمونه های رایج در خودرو های سنگین دارد. آرایش سیلندر ها در موتور ولوو N12 به صورت خطی است و سیستم تنفس آن توربو شارژ می باشد. تزریق سوخت در این موتور به صورت مستقیم و فرآیند سردسازی آن با کمک آب انجام می پذیرد و وزن خشک آن معادل 754 کیلوگرم برآورد شده است.
نقص ها و خرابی های رایج در موتور ولوو N 12
در ادامه برخی از رایج ترین مشکلات حادث شده برای موتور ولوو N12 را ملاحظه می فرمایید.
-
گرم شدن بیش از حد موتور ولوو N 12
این موضوع بسیار گسترده بوده و می تواند بیش از یک عامل در آن دخیل باشد. اما رایج ترین حالت ممکن بروز نقص در سیستم خنک سازی اعم از انسداد، نشتی و یا کمبود مایع خنک کننده است. از آن جایی که موتور ولوو N12 نیاز به آب زیادی برای تعدیل دمای موتور دارد، چکاپ های منظم می تواند مانع از بروز مشکل فوق بشود.
-
کمپرس پایین در موتور ولوو N 12
در این حالت موتور ولوو N12 یا روشن نمی شود و یا سخت روشن می شود و عملکرد آن همراه با دود سفید خواهد بود. در صورت سالم بودن باتری و سیستم استارت، کسب اطمینان از سفت بودن پیچ های سرسیلندر و ایجاد تعادل فشار در سیلندر ها می تواند مانع از بروز این حالت بشود.
-
فشار سوخت پایین در موتور ولوو N12
در این حالت که عموما به سبب نقص در سیستم انتقال سوخت و یا استفاده از گازوییل نامرغوب است. موتور روشن نمی شود یا سخت کار می کند. و قدرت کافی را نمی تواند فراهم کند. همچنین شاهد دود سفید یا سیاه نیز هستیم. این نقص معمولا در صورت وجود موارد زیر ایجاد می شود.
- کیفیت سوخت پایین
- رله معیوب
- هوا در مسیر سوخت
- خرابی پمپ فشار یا پمپ سه گوش
- انسداد مسیر سوخت رسانی به موتور و یا وجود هوا در این مسیر
سایر مشکلات رایج در موتور N 12
- نقص در سیستم روغن کاری موتور ولوو N12 که با خروج دود سفید تا خاکستری همراه است.
- نقص در سیستم توربو یا فیلتر هوا که سبب خروج دود سیاه و احتراق ناقص در موتور ولوو N 12 می شود.
- ریپ زدن موتور به علت نامرغوب بودن سوخت، انسداد مسیر سوخت، نقص در عملکرد میل سوپاپ و میل لنگ
سخن پایانی
موتور ولوو N12 علی رغم کیفیت و دوام بالای آن از سایر دستگاه های مکانیکی مستثنی نیست و مانند تمامی آن ها ممکن است دچار خرابی و نقص در عملکرد بشود. در زمان بروز چنین مواردی، نخستین قدم برای رفع ایراد حاصل، بررسی و تشخیص عامل مخرب است. اما گام بعدی که مهمترین بخش رفع نواقص می باشد، تهیه قطعات مورد نظر از یک تامین کننده مجرب و متخصص است. چرا که تهیه قطعه نامرغوب می تواند تا چندین برابر افزایش هزینه تعمیرات را در مراجعه های بعدی به همراه داشته باشد.
ایران ولوو با سابقه طولانی خود در عرصه تامین قطعات خودرو های سنگین (هم به صورت فیزیکی و هم عرضه به صورت آنلاین) همواره یار و همراه متقاضیان بوده و کلیه خدمات مشاوره و فروش قطعات موتور ولوو N12 را ارائه می نماید.
محصولات مرتبط :
مقالات مرتبط :