آشنایی با برخی از لوازم یدکی کاربردی در جلوبندی ولوو

لوازم یدکی جلوبندی ولوو

مقدمه

خودرو متشکل از قطعات زیادی است که ممکن است به دلیل تصادف، نقص فنی یا وارد شدن ضربه دچار مشکل شوند. لوازم یدکی به قطعاتی گفته می­شود که در صورت بروز مشکل، جایگزین قطعه اصلی می­شوند تا ماشین بتواند به کار خود ادامه دهد. این قطعات ممکن است قطعات برقی باشند، مثل لامپ، کوئل ، وایر یا قطعات موتوری مانند رادیاتور، سیلندر، پیستون و یا قطعات تعلیق مانند طبق، سیبک، موجگیر. همچنین قطعات یدکی می­توانند مربوط به سایر بخش ­های خودرو باشند. در ادامه به تعدادی از لوازم یدکی جلوبندی ولوو اشاره می­کنیم:

پلوس

پلوس یکی از قطعات جلوبندی محسوب شده و وظیفه آن انتقال نیرو به چرخ­ هاست. انرژی شیمیایی حاصل از سوخت­ های فسیلی به انرژی مکانیکی تبدیل شده و به کلاج می­رود. کلاج با جعبه دنده در ارتباط است. پلوس از یک طرف با دیفرانسیل یا میله گاردان و از سمت دیگر با چرخ­ ها در ارتباط است. به دلیل اتصال ایجاد شده توسط پلوس بین چرخ­ ها و دیفرانسیل، با چرخش دیفرانسیل، چرخ­ ها نیز خواهند چرخید.

لوازم یدکی جلوبندی ولوو
نمونه¬ای از پلوس یک کامیون

گردگیر پلوس

محل اتصال پلوس با جعبه دنده یا چرخ­ها، مفاصلی را ایجاد کرده است که با یک قطعه پلاستیکی و منعطف پوشانده می­شود. نام این قطعه گردگیر پلوس نام دارد و از مفاصل محافظت می­کند.

قرقری فرمان

این قطعه با اتصال جعبه فرمان به سیبک سبب حفظ انسجام جعبه فرمان می­شود.

سیبک فرمان

سیبک ممکن است در قسمت­ های مختلف خودرو دیده شود، شکل آن­ها گرد بوده ولی در هر قسمت وظیفه خاصی را بر عهده دارند. سیبک فرمان با اتصال چرخ­ها به سیستم تعلیق، باعث چرخیدن چرخ ­ها می­شود.

لوازم یدکی جلوبندی ولوو
تصویری از یک سیبک فرمان

کمک فنر

یکی از لوازم یدکی جلوبندی ولوو کمک فنر است. یک سر این وسیله به شاسی خودرو و سر دیگر آن به سیستم تعلیق متصل است. به این وسیله جاذب ضربه نیز گفته می­شود زیرا وظیفه آن کنترل نوسانات ایجاد شده در فنر خودرو است. طبیعی است هر چه نوسانات وارده به کمک فنر بیشتر باشد، طول عمر کمتری خواهد داشت.

طبق

طبق وسیله­ ای فلزی است که قطعات متحرک سیستم تعلیق و شاسی خودرو را به یکدیگر وصل می­کند و در حقیقت رابط آن­هاست. نیروهای عرضی و طولی بسیار از طرف جاده به خودرو وارد می­شود و وظیفه طبق انتقال این نیروها به شاسی و خنثی کردن آن­ هاست.

بوش طبق

این قطعه بسیار شبیه سیبک بوده و در اتصال قطعات مختلف سیستم تعلیق به کار می­رود. تفاوت بین سیبک و بوش طبق در جهت حرکت آن­ هاست، سیبک­ ها در جهات مختلف قادر به حرکت­اند اما بوش طبقه تنها قابلیت حرکت به جلو و عقب را دارد. این قطعه در واقع نوعی نویزگیر بوده و سروصدا و لرزش ­ها را خنثی می­کند. این قطعه به دلیل خاصیت انعطاف­ پذیری خود، باعث افزایش تحمل ضربه­ های وارده به سیستم تعلیق ولوو می­شود.

میله موج­گیر

یکی از مهم­ترین لوازم یدکی جلوبندی ولوو میله موج­گیر است. همان­طور که از نام این قطعه پیداست، کاربرد آن در کنترل و حفظ پایداری خودرو در پیچ­ های تند و حرکات مارپیچی است. این میله چرخ­های مقابل را به یکدیگر وصل می­کند. به این میله، میله تعادل نیز گفته می­شود.

سگ­دست

این قطعه با انتقال وزن بدنه ماشین به چرخ­ها و سپس زمین در جلوبندی ولوو ایفای نقش می­کند. به این قطعه نشیمنگاه چرخ نیز گفته می­شود و چرخیدن فرمان را حول محور فرمان ممکن می­سازد.

لوازم یدکی جلوبندی ولوو
نمونه¬ای از سگ¬دست یک کامیون

شغالدست

این قطعه به شکل لولا بوده و باعث چرخش آسان چرخ­ ها بر روی محور فرمان می­شود. محور شغال­دست اکثرا سیبک فرمان یا سگ­دست می­باشد. این قطعه رابطی بین سیبک فرمان، میل کمک و میل فرمان نیز محسوب می­شود.

اکسل

اکسل یا میله فرمان در واقع تیر عرضی ولوو می­باشد. اکسل­ های تعلیق در دو سمت خودرو ساختارهایی مجزا دارند بنابراین حرکت و جا به­ جایی چرخ­ های یک سمت ولوو با  حرکت طرف دیگر مرتبط نیست. این قطعه عملکردی مشابه میله­ های تعادل برعهده دارد.

توپی سرکمک

توپی سرکمک یکی دیگر از لوازم یدکی جلوبندی ولوو است. ولوو مانند سایر خودروها در جلوبندی خود به دو قطعه توپی سرکمک نیاز دارد. هر توپی سرکمک به یکی از کمک فنرهای راست و چپ متصل می­شوند و از رسیدن ضربات وارده به اتاق ولوو جلوگیری می­کنند.

هزارخاری

این قطعه با انتقال گشتاور چرخشی بین دو محور و هم­راستا کردن آن­ها به کار می­رود.

چهار شاخ فرمان

این قطعه غربیلک فرمان را به جعبه فرمان متصل می­کند.

مهره تنظیم فرمان

موازی بودن دو چرخ جلو بسیار مهم بوده و اگر موازی نباید به لاستیک­ ها آسیب وارد می­شود. این قطعه میله­ ایست که به جعبه فرمان وصل می­شود و با حرکت خود، چرخ جلو را به سمت چپ یا راست حرکت می­دهد.

نتیجه

قطعات دیگری نیز وجود دارند که ممکن است با وجود کوچک بودن، عدم وجود یا نقص هر کدام از آن­ها مشکلات فراوانی را برای خودرو به وجود آورد. آشنایی با هرکدام از این قطعه­ ها می­تواند در عیب­ یابی خودروی شما بسیار کمک کننده باشد.

 

محصولات مرتبط :

مقالات مرتبط :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *